Watermelder Centrale - SHT-5000 Watermelder Centrale - SHT-5000 Watermelder Centrale - SHT-5000
Watermelder Centrale - SHT-5000 Watermelder Centrale - SHT-5000 Watermelder Centrale - SHT-5000
Watermelder Centrale - SHT-5000
0 Review | Add review
Met 4 sensor-ingangen | 230V | optie: 12...24V

Product number

VN18001011

€ 147,00
excl. VAT
€ 177,87
incl. VAT
Quantity: 
Order
 

Watermelder centrale | 4 ingangen


Watermelder centrale in opbouw-uitvoering. Potentiaalvrij alarmcontact en 4 sensor-ingangen voor het bewaken van waterlekkage of waterniveau. Zodra één van de aangesloten voelers in aanraking komt met water geeft de ingebouwde zoemer een luid akoestisch alarm. U kunt voor elk kanaal afzonderlijk instellen of de zoemer wel of niet actief moet zijn. De LED-lampjes (4 stuks) tonen waar de lekkage-melding vandaan komt.

Watermelder Centrale met geheugen

Dankzij het geheugen blijft het relais in alarmtoestand bekrachtigd, totdat iemand de Reset-toets indrukt. De geheugenfunctie kan ook worden uitgezet; het alarm gaat dan automatisch uit zodra de voeler weer droog is. Met de interne dip-switch is deze geheugen-functie voor elk kanaal afzonderlijk in te stellen.

Batterij back-up

In het kastje is ruimte voor een batterij (normale 9 Volt uitvoering) die de bewaking kan overnemen bij wegvallen van de netspanning. De kabel-invoeren aan de onderzijde kunnen eventueel worden vervangen door wartels (2x M16, 4x M12).

Toepassingen watermelder centrale

Detecteren van waterlekkage in kelder, archief, woonboot, technische ruimte, magazijn etc. Andere toepassingen: productie (water verbruikende machines), niveau bewaking (water opslag, tanks, bassins). Ook inzetbaar voor het bewaken van de waterafvoer op een plat dak of in een afvoergoot: boven een bepaald niveau (montagehoogte van de sensor) worden de pennen nat en krijgt u een alarm melding.

Niveau indicator met 4 meetpunten

In een gesloten tank of bassin kunt u op vier verschillende hoogtes een watersensor plaatsen. De 4 LED's geven dan de waterstand aan, bijv. LED 1 = leeg, LED 2 = 50%, etc. - niveaus geheel naar eigen keuze instelbaar!

Waterdetector voelers

Het aantal benodigde waterdetector voelers (sensoren) is afhankelijk van uw toepassing. Op elk van de 4 ingangskanalen kunt u (indien gewenst) meerdere sensors aansluiten: per kanaal maximaal 5 stuks, parallel geschakeld. Met extra sensoren is er sneller alarm wanneer water vanaf verschillende plekken kan komen, bijvoorbeeld in een archiefkelder of onder een productiestraat. De 2-draads aansluitkabel tussen de watermelder en voeler (het meetpunt) mag tot 50 m lang zijn. Hierdoor is deze watermelder-centrale ideaal voor het bewaken van verschillende zones (ruimtes) in een woning of klein gebouw, vanuit één centrale plek.

Relaisuitgang schakelcontact

Het relais bevat een potentiaalvrij (spanningsloos) wisselcontact dat maximaal 8 Ampère (netspanning) kan schakelen. Op de aansluitklem is ruimte voor het doorlussen van de 230 Volt voedingsspanning, ten behoeve van een externe alarmgever (of ander apparaat) dat bij alarm moet worden geactiveerd. In plaats van het schakelen van een apparaat kan dit relaiscontact ook de ingang van een GSM-melder, inbraakinstallatie, GBS of alarmcentrale aansturen.

Relaiskaart uitbreiding

Met de als optie verkrijgbare 4-kanaals relaiskaart is het mogelijk om voor elke afzonderlijke ingang te beschikken over een potentiaalvrij schakelcontact. Deze compacte module past in de behuizing van de watermelder centrale.

Watermelder centrale - specificaties

 • Aantal sensor-ingangen: 4 (Let op: sensoren niet standaard meegeleverd)
 • Aansluiting/kabel sensoren: maximaal 50 meter
 • Toetsen: Test + Reset
 • Optisch alarm: ja (LED's)
 • Akoestisch alarm: ja
 • Ingebouwde zoemer: 90 dB
 • Noodstroomvoorziening: ja
 • Aansluitspanning: 230 Volt
 • Opgenomen vermogen: 4 VA
 • Relaisuitgang: wissel (NC/NO*)
 • Max. schakelstroom: 8 A (230V)
 • Afmetingen: 160 x 80 x 60 mm
 • Werkgebied: -15...+40 °C
 • Veiligheidsklasse: IP20
*) Toelichting bij relaiscontact
G = gemeenschappelijk contact
S = maakcontact (schliessen)
O = verbreekcontact (öffnen)

Levering inclusief: handleiding (ook NL) en een setje muurpluggen + schroeven voor de montage van het kastje. Niet inbegrepen: 9 Volt batterij voor back-up. Waterdetector-voelers dient u apart te bestellen. Zie hieronder (bij gerelateerde producten) voor voelers en akoestische of optische alarmgevers.

Optie: Relaiskaart voor 4-kanalen

Met deze uitbreiding krijgt elk kanaal van de watermelder centrale een eigen schakelcontact. Dit biedt extra mogelijkheden, bijv. op kanaal 1, 2 en 3 een akoestisch alarm aansturen en bij een melding op kanaal 4 een GSM-melder in werking zetten. Allerlei andere combinaties zijn mogelijk! Voor elk afzonderlijk kanaal heeft u de beschikking over een spanningsloos maak- of verbreekcontact. Zo is het mogelijk bij alarm op kanaal 1 een apparaat in te schakelen en bij alarm op kanaal 2 tegelijkertijd de spanningstoevoer naar een ander apparaat te verbreken. Een ander voorbeeld twee sensoren in een kelder, geplaatst op verschillende hoogte: als de onderste sensor water 'voelt' gaat op kanaal 3 de alarmlamp aan en zodra ook de bovenste sensor nat wordt activeert kanaal 4 een signaalhoorn. Toelichting: Deze module wordt geplaatst in de Watermelder-4-kanaals. Het reeds aanwezige alarmcontact geeft altijd een melding, ongeacht op welke sensoringang(en) het alarm is optreden.

Relaiskaart technische gegevens

 • Schakelcontacten: 4 x wissel
 • Maximale belasting: 3 A (230V)
 • Afmetingen: 60x29x16 mm
 • Veiligheidsklasse: IP20
Let op: voor het installeren is basiskennis elektronica vereist.

Order by:

Add review

No reviews found.

This website uses cookies to measure visits, we do not store any personal data.
Accept selected cookies